Alles wat u moet weten over vlooien bij katten

Vlooien. Het woord alleen kan al jeuk veroorzaken. Stelt u zich eens voor hoe uw kat zich moet voelen met een daadwerkelijke vlooienbesmetting. Het is cruciaal voor zowel de gezondheid van uw huisdier als uw eigen welzijn om snel van vlooien af te komen. Vlooien zijn niet alleen hinderlijk voor uw huisdier, maar ze kunnen ook lintwormen overdragen en uw huisdier kan allergisch zijn voor hun beten.

Wat zijn vlooien precies?
Vlooien zijn kleine, veelvoorkomende bloedzuigende parasieten van 1-3 mm groot. Ze zijn vaak te vinden op honden en katten, maar ook konijnen, fretten en zelfs mensen kunnen gastheer zijn. Er zijn verschillende soorten vlooien, zoals de hondenvlo en de kattenvlo. Volwassen vlooien springen op de gastheer om zich te voeden met bloed, waarna ze paren en eitjes leggen in de vacht. Een enkele vlo kan tot 50 eitjes per dag leggen. Deze eitjes vallen van de gastheer af en belanden in de omgeving, waar ze uitgroeien tot larven die zich verbergen in naden, plinten en tapijten. Na 2-3 weken verpoppen deze larven. De poppen kunnen tot wel anderhalf jaar overleven in de omgeving! Wanneer een geschikte gastheer passeert, komen de poppen uit en de volwassen vlooien bespringen de nieuwe gastheer. Zo kan één enkele vlo leiden tot een plaag van duizend nieuwe vlooien. Een paar vlooien kunnen dus snel uitgroeien tot een enorme plaag.

 

 

Hoe krijgt uw kat vlooien?

We zien vlooien het meest in het voorjaar en de zomer, maar ze kunnen het hele jaar door voorkomen. Een kat wordt vooral besmet als ze in een omgeving komen waar vlooien zijn. Dat kan binnenshuis zijn, maar ook buiten. Ook kan je onbewust vlooien eitjes onder je schoenen mee naar huis nemen.

Hoe kijk je uw kat na op vlooien?

Om na te gaan of uw huisdier vlooien heeft, kunt u het beste een vlooienkam gebruiken. Zo kunt u de vlo zelf makkelijk vinden. Met een vlooienkam kunt u ook vlooienpoepjes opsporen. Dit zijn kleine zwarte korreltjes. U kunt onderscheid maken tussen zand en vlooienpoepjes door de korreltjes op een vochtige witte tissue te leggen. Vlooienpoepjes geven dan een roodbruine kleur (bloed) af. Als u vlooienpoepjes vindt, weet u zeker dat uw kat besmet is.

Tijd om je kat te behandelen!

 

Vlooien tijdens de behandeling

Indien de kat vlooien heeft tijdens een behandeling zijn wij verplicht extra kosten in rekening te brengen voor het ontsmetten en schoonmaken van de hele salonruimte.

Voorkom vlooien bij uw kat!

Neem vandaag nog contact met ons op voor advies over vlooienpreventie en behandeling.